Εικόνες χάους στο Νεπάλ: Γιατί εξεγέρθηκαν οι νέοι - Έκαψαν κυβερνητικά κτίρια και σπίτια υπουργών
Η εξέγερση στο Νεπάλ φαίνεται πως παίρνει μεγάλες διαστάσεις αφού μπροστάρηδες είναι οι νέοι που εξαγριώθηκαν κατά της κυβέρνησης.
Εικόνες χάος και αποσταθεροποίησης έκαναν τον γύρο του κόσμου από το Νεπάλ όπου πολίτες ξεσηκώθηκαν εναντίον της κυβέρνησης. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία 19 ανθρώπων σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Αποτέλεσμα της τεταμένης κατάστασης ήταν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Κ. Π. Σάρμα Όλι.
Οι βασικές αιτίες της εξέγερσης είναι η διαφθορά που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που προκάλεσε γενικότερη κατακραυγή. Τελικά, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το μέτρο.
Ενώ ο πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί, δεν είναι σαφές ποιος θα τον αντικαταστήσει ή τι θα συμβεί στη συνέχεια, καθώς φαινομενικά δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Γιατί τα social media «προκάλεσαν» χάος
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μεγάλο μέρος της ζωής των Νεπαλέζων. Η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών κατά κεφαλήν στη Νότια Ασία.
Οι διαδηλωτές ξεσηκώθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα, να απαγορεύσει 26 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των WhatsApp, Instagram και Facebook, επειδή δεν τηρήθηκε η προθεσμία εγγραφής στο υπουργείο Επικοινωνίας και Πληροφορικής του Νεπάλ.
Οι επικριτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να καταπνίξει ένα λαϊκό κίνημα που επί της ουσίας εκφράζει μια βαθιά ριζωμένη δυσαρέσκεια προς τις αρχές της χώρας.
Με κινητήριο δύναμη τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με επικεφαλής τους νέους της χώρας, αυτή η διαμαρτυρία είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη έχει ξεσπάσει ποτέ στο Νεπάλ.
Στους δρόμους του Κατμαντού οι νέοι
Οι διαμαρτυρίες δεν άργησαν να γίνουν βίαιες καθώς χιλιάδες πολίτες - πολλοί εκ των οποίων αυτοπροσδιορίζονταν ως Gen Z- βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κατμαντού τη Δευτέρα. Σχεδόν 200 άνθρωποι πιστεύεται ότι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων, ρίψεις νερού και πραγματικών σφαιρών καθώς οι διαδηλωτές σκαρφάλωναν στους τοίχους του κοινοβουλίου και άλλων επίσημων κτιρίων.
Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν όμως και την Τρίτη, με τους διαδηλωτές να βάζουν φωτιά στο κτίριο του κοινοβουλίου, στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος του Κογκρέσου του Νεπάλ και στην κατοικία του πρώην πρωθυπουργού Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα.
Αδιανόητη ήταν και η είδηση ότι οι διαδηλωτές έσυραν με τη βία τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού μέσα στην κατοικία και την έκαψαν ζωντανή. Συνολικά, από τις οδομαχίες της Τρίτης πέθαναν άλλοι τρεις άνθρωποι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 22.
Στους δρόμους του Κατμαντού περιπολούν πλέον στρατιώτες μετά από δύο ημέρες αιματηρών διαδηλώσεων.
Η μόνη πολιτική προσωπικότητα που έχει υποστηρίξει ανοιχτά τη διαμαρτυρία είναι ο Δήμαρχος της Μητροπολιτικής πόλης του Κατμαντού, Μπάλεν Σαχ. Έχει απευθύνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φοιτητές από κολέγια και πανεπιστήμια από τις μεγάλες πόλεις του Νεπάλ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν φορώντας στολές, με τα βιβλία στο χέρι, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ακόμη και μαθητές να συμμετέχουν στις πορείες.
Ποια είναι τα αιτήματα των διαδηλωτών
Τα δύο κύρια αιτήματά τους είναι σαφή από την αρχή. Αρχικά ζητούσαν από την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που έχει πλέον συμβεί, και οι αξιωματούχοι να βάλουν τέλος σε αυτό που αποκαλούν «διεφθαρμένες πρακτικές».
Οι διαδηλωτές έχουν συνδέσει τον αποκλεισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και με εκτεταμένες καταγγελίες για διαφθορά μεταξύ πολιτικών.
«Θέλουμε να δούμε ένα τέλος στη διαφθορά στο Νεπάλ», δήλωσε η Binu KC, μια 19χρονη φοιτήτρια, στο BBC Nepali. «Οι ηγέτες υπόσχονται ένα πράγμα κατά τη διάρκεια των εκλογών, αλλά ποτέ δεν το υλοποιούν. Είναι η αιτία τόσων πολλών προβλημάτων». Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε διαταράξει την εκπαίδευσή της, περιορίζοντας την πρόσβαση σε διαδικτυακά μαθήματα και εκπαιδευτικούς πόρους.
Οι διαδηλωτές ζητούν λογοδοσία και μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση δεν εμπλακεί ουσιαστικά, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αναταραχές ενδέχεται να κλιμακωθούν περαιτέρω, ειδικά καθώς συμμετέχουν φοιτητές και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.